Volster interview

Punim imenom i prezimenom Marko Daković, poznatiji kao Volster, krajem 90-ih navukao se i uvukao u cijelu tu priču vezanu za techno subkulturu. Njegovi nastupi u više zemalja prirodno su izrodili želju da se izrazi svojom vlastitom produkcijom. Par puta je dobio i pozornost na BBC radio 1 emisji britanskog DJ-a Moscae te ima par izdanja na više glazbenih labela poput Monocline, Microfreak, Fach te Evasion Room Records. Volsterov posljednji EP Nihilist doživio je prvo izdanje na“Out Of Place Records”, koji je lansiran 2015. godine kao vinyl-only label. Najnovije Volsterovo izdanje, izlazi na etiketi Vakum. To je ujedno i četvrto vinyl izdanje spomenute etikete, a Volsterova traka “Nebula” jedna je od četiri stvari koje se nalaze na istoj ploči, a koje potpisuju Nubian Mindz, Lucretio i James Booth (Vakum Records ‎– VKM004).

Kako je nastao Volster?

Volster: Kroz upletenost u noćni život i scenu od samog kraja 90-ih, mnoštvo posjećenih partya i vrlo mali broj aftera. Za mene su muzika i soundsystem uvijek bili bitniji od priče.

Kako bi opisao svoje setove?

Volster: Kao hrpu muzike koja u tom trenutku odgovara prostoru i vremenu u kojem sviram. Rijetko prilagođavam setove publici, više se to bazira na općenitoj energiji prostora.

Ima li neki artist ili label da te inspirira u tvom radu? 

Volster: Inspiriraju me različite stvari. Razni producenti, djevi pa čak i sami klubovi. Konstantno se to mjenja. Jedan katalog Raster Noton labela, cijela diskografija Donata Dozzya, atmosferični live nastupi Dadub dua, jedinstveni techno Mike Parkera pa čak i setovi Dettmana ili Klocka u samom Berghainu, koliko god to sad očito zvučalo. Njihovi setovi u klubu u kojem su doslovno izgradili svoja imena i odsvirali nekoliko tisuća sati zvuče nevjerovatno. Oni točno znaju što tamo funkcionira i radi. Njihovo iskustvo je vrlo inspirirajuće.

Da li se tvoj glazbeni ukus mjenjao s vremenom? 

Volster: Techno je oduvijek bio dio mene, od samih početaka. Tamo negdje od ’99 kada sam još uvijek bio isključivo konzument elektronske muzike. Međutim muzika i ploče koje sam kupovao i još uvijek kupujem šireg je spektra. Nađe se tu i house i elektro ploča pa čak i ambijentalnih traka. Bilo je perioda izgubljenosti međutim unazad 6-7 godina jasna vizija postoji.

Kako je nastala „Nebula“? 

Volster: Nebula je elektro traka koju sam napravio za hrvatski Vakum Records. Borut, Alen i Ivan (vlasnici) su mi vrlo prisni prijatelji i unazad koju godinu smo otkrili obostranu zainteresiranost prema povratku starog elektro zvuka. Alen je ukomponirao taj zvuk u svoj live, Borut u dj setove, Ivan u podcast verzije a ja u svoju produckiju. Ne sviram često taj sound ali ga volim muzički istraživati.

Kako je nastao label Out of Place?

Volster: Out of Place ideja je stara nekoliko godina iako je realizirana tek prošle godine od strane Sunčice, moje partnerice, i mene.  Pokrenuti vlastitu etiketu je nešto što je vrlo zanimljivo za bilo kojeg producenta. Nestaje ona barijera da radiš muziku za nekoga drugoga i da moraš zadovoljiti nečije tuđe kriterije. Ako želim mogu razvući kick-drum na 9 minuta i to odštampat, što god tko mislio o tome.

Koji je razlog što je Out of Place vinyl only label? 

Volster: Htjeli smo vinyl label jer to nije lako. I Sunčica i ja smo uvijek birali najteže puteve, ona duže svakako nego ja. Igrali smo se idejom da radimo i digitalna izdanja ali Beatport nije dolazio u obzir. Takav techno tamo slabo prolazi, osim ako nije sa top labelova,  a ono što oni smatraju i etiketiraju pod techno ne bih ni komentirao. Međutim postoji ideja da damo digitalne verzije u prodaju putem Bandcampa stranice ali tek nakon što rasprodamo sve vinyle što će se vjerovatno uskoro i dogoditi sa prvim izdanjem. Nema još puno dostupnih kopija.

Tvoj osvrt na digitalije i način na koje su utjecale na scenu i Djing.

Volster: Ima i pozitivnih i negativnih strana, kao i svaka stvar u životu.

Postoji li razlika između nastupa van Hrvatske i nastupa u Hrvatskoj?

Volster: Broj mojih odrađenih gaža vani nije toliko velik da bih mogao objektivno uspoređivati. Ali generalno mislim da nema previše. I vani i ovdje postoje mjesta gdje je publika spremnija ili manje spremnija prihvatiti novi sound i potpuno se prepustiti dj/u.

Ispričaj nam priču programa Traum. Što je Traum?

Volster: Traum je program kojeg smo pokrenuli da Osijeku prezentiramo sve ono što mi sami duboko proživljavamo u drugim gradovima Europe, klubovima i festivalima. Imperativ je da zadovoljavamo naše potrebe i dovodimo imena koja se nama osobno sviđaju i imena koja su možda na samom početku da naprave vrlo velike stvari. Francois X i Milton Bradley su upravo takva imena trenutno u techno svijetu. Za sljedeći Traum event 28.05. ugostiti ćemo Dimensions Festival u obliku oficijalnog Launch Partya u predivnom prostoru osječke Barutane sa Dj Deepom iz Pariza i ekstraktovcem Mimijem iz Zagreba. To će biti kruna naše sezone!

Uskoro nam dolaziš u Zadar. Da li ti je ovo prvi nastup u Zadru i imaš li kakva očekivanja od zadarske publike? 

Volster: Svirao sam u okolici Zadra, ali u samom Zadru nažalost ne. Upravo se zato radujem ovom gigu i vjerujem da ćemo se dobro zabaviti. O momcima iz Koncepta sam čuo dobre stvari, a također i o njihovoj publici.

Volster - Nihilist EP

https://www.facebook.com/outofplacerecords/

https://www.facebook.com/traum